Industriel anvendelse af linolie

 

Hørplante (også kendt som lin) er blevet dyrket i tusinder af år. Den ene sort – hørtype – er blevet dyrket til fiberproduktion, og den anden – frøtype – til dens frø.

Hørfrø – nogle gange omtalt som hørfrø – er frøet af hørplanten. linolie, som presses af hørfrø og ekstraheres med et petroleumsopløsningsmiddel, bruges primært til industrielle formål. Den kan også fremstilles ved koldpresse og bruges i sin rå tilstand, men som oftest er linolie startolien for mange industrielle processer.

Linolie har en række interessante egenskaber – såsom filmdannelse, hurtigtørrende, binding – som har fundet deres anvendelse i fremstillingen. Der er forskellige viskositetsniveauer og kvaliteter tilgængelige. Dette alsidige stof kan bruges i følgende industrier: maling, petroleum, byggeri, nutraceuticals, landbrug, husdyr, læder og sportsartikler.

Linolie har opløselige egenskaber. Dets tørreegenskaber udnyttes oftest, fordi det oprindelige materiale er flydende eller mindst bøjeligt, og det ældede materiale er stift uden at være skørt. Det bruges også til at beskytte mod rust og på træmaterialer for glans og lang levetid.

Det er bedst kendt for sin funktion i produktionen af maling og belægninger. På grund af dets tørre- og hærdningsegenskaber, når de udsættes for luft og lys, anses malinger og belægninger, der indeholder linolie, som den højeste kvalitet og mest holdbare af produkter.

Desuden bruges det som bindemiddel til pigmentpastaer og til fremstilling af syntetiske harpikser til trykfarver, standolier og lakker. Det betragtes som den primære tørreolie for dens ydeevne mod omkostninger. Derfor har den også fundet sin anvendelse i lakker, emaljer, voksdug, olietøj, presenninger og telte, lak, tekstiler, sæbe, skosværte og andre specialartikler.

Linoleumsgulve, spartelmasse, træfinish og plast kan alle indeholde linolie. Det bruges til fremstilling af smøremidler og tætningsmidler. Traditionelt bruges det som finish til våbenlagre. I de senere år er det også ved at genvinde betydning som en vedvarende råvare. Mange bioprodukter kan fremstilles ved hjælp af hør: for eksempel er linoleum biologisk nedbrydeligt, ikke-allergifremkaldende og har naturlige antimikrobielle egenskaber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *